Skip to main content

Zomerweer? Zo houd je je hond koel & blij! 🐾☀️
Yes! De zon schijnt, de slippers mogen aan en het ijs ligt in de vriezer. Maar terwijl jij geniet van de zomerse vibes, denkt je hond misschien iets minder enthousiast: “Ehm… is er hier ergens airco?”

Geen zorgen! Met deze tips help je jouw trouwe viervoeter de warme dagen door — fris, vrolijk en zonder oververhitting.

🐕 1. Wandel slim, niet heet

Zon op z’n bolletje en hete stoep onder z’n pootjes? Geen goede combi. Ga lekker vroeg in de ochtend of later op de avond op schaduwplekken wandelen, of kies voor plekken met gras (wel opletten voor grasaren!) ipv verharde paden. En check even met je hand of het asfalt niet te heet is — als jij je hand er niet op kunt houden, is het ook geen plek voor hondenpootjes. Honden met een dikke vacht, honden die constant trekken, kortsnuitige honden (bijv. Franse bulldog, mopshond), honden met overgewicht of senior honden: ga gewoon eens NIET op wandel, en bezoek die vrienden met een heerlijk koele tuin.


💦 2. Water = leven (en lol!)

Veel honden zijn dol op water — en dat kun je perfect gebruiken om ze te laten afkoelen.
Zet een ondiep badje in de tuin, neem ze mee naar een hondenstrand (pas wel op voor blauwalgen of botulisme bij stilstaand water) of laat ze spelen met de tuinslang (als ze dat leuk vinden). Waterpret gegarandeerd! Let er wel op dat ze niet te wild worden in de hitte, want dan bereik je net het tegenovergestelde.
Zorg dat er altijd vers water klaar staat. Binnen, buiten, onderweg… overal! 

🍦 3. IJsjes voor je hond

Jazeker, hondenijsjes zijn een ding! Gooi wat yoghurt (zonder suiker), water, fruit of een brokje in een ijsvorm of Kong, even invriezen… en voilà: verkoeling én verwennerij. Bonuspunten voor het gezicht dat je hond trekt als hij eraan begint te likken.

🧊 4. Chill-modus aan

Geef je hond een lekker koel plekje. Denk: tegels, schaduw, een koelmat of zelfs een bevroren waterfles in een handdoek gewikkeld. Lekker chillen en dutten in stijl. Veel slapen tijdens warme dagen is perfect normaal!

🚨 5. Hittealarm? Let op de signalen!

Loopt je hond te hijgen alsof ‘ie net een marathon heeft gelopen (zonder ooit te starten)? Is ‘ie sloom, wankel of niet helemaal zichzelf? Zie je overmatig hijgen of kwijlen? Of slaat je hond in paniek. Dan kan het te warm voor hem zijn: honden kunnen namelijk niet met hitte om!
Beter een belletje naar de dierenarts dan spijt achteraf.
De slijmvliezen van een hond geven vaak een goede indicatie van wat er aan de hand is. Hebben die een rode, blauwe of donkere kleur? Dan is je hond waarschijnlijk aan het oververhitten. Je kan dit controleren door de lip van je hond op te tillen of een ooglid heel zachtjes naar beneden te trekken.

👩🏼‍⚕ 6. Overhitte hond

De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38.0 tot 39.0 °C. Bij stress of bij inspanning kan deze waarde snel 0,5 tot 1,0 °C stijgen.
Als de temperatuur te hoog wordt (> 41 °C), kunnen organen als het hart, de lever, hersenen en de nieren beschadigd raken. De hond moet gekoeld worden en je neemt met spoed contact op met een dierenarts.

Hoe koel je een overhitte hond af?
Je hond moet zo snel mogelijk uit de zon en naar een koele plek in de schaduw!
Zet een ventilator naast je hond.
Maak de voetzooltjes, liezen, oren en hals wat nat: gebruik hiervoor GEEN ijskoud water!!
Leg je hond op een natte ondergrond: maak een stuk gras in de schaduw kletsnat en laat je hond daarop liggen. Heb je geen gras? Maak dan gebruik van wat natte handdoeken.
Leg GEEN natte doeken over je hond heen!
Geef je hond wat water te drinken: enkele slokjes per keer volstaan. Geef opnieuw GEEN ijskoud water!

💡
Leg wat natte handdoeken op de grond in de schaduw.
Zet een ventilator aan waar hij voor kan gaan liggen, als hij wil.
Houd gordijnen, rolluiken of blinderingen toe.
Let op met koelmatten: voor een slopertje kunnen ze gevaarlijk zijn (gel in de matten) > gebruik ze dus enkel onder toezicht.


Kortom: zomer + hond = topcombi… met een beetje hulp van jou! 🐶💛
Met wat slimme aanpassingen wordt het warme weer voor jullie allebei een feestje.
En eerlijk: wie vindt honden met zonnebrillen nou níet leuk?